Det finnes mange ulike racebiler og motorsykler, mange ulike doninger på to og fire hjul som passer til mange ulike terreng og omgivelser. Der MotoGP og Formel 1 handler om fart, handler Rally og Trial om finurlig kjennskap til kjøretøyet.

En beskrivelser av trial som sport

Trial er en motorsykkelsport der føreren må komme seg forbi hinder på motorsykkel uten å røre bakken. Hver gang man rører bakken, får man poeng – den syklisten med minst poeng stikker av med seieren. Konseptet er enkelt, og det kan til og med se enkelt ut når profesjonelle trialførere hopper rundt på banen, men dette er så detaljert og fokusert som man kan komme på en motorsykkel. Koordinasjonen settes på prøve, sammen med konsentrasjonsevnen. Trial finner oftest sted på innendørs baner, men fra tid til annen arrangeres det også konkurranser og mesterskap utendørs.

En spennende og annerledes måte å bruke motorsykkelen på

Har man tittet på Extreme Sports Channel, har man sikkert fått med seg et mesterskap i trial. Motorsyklistene hopper opp og ned, rundt og på tvers av hindre mens tilskuerne sitter på tribunene og følger spent med. Det er forresten rimelig lett å starte med trial – selve syklene er ganske rimelige (de fleste kommer uten sete) og banene er mange. Hvert år avholdes et verdensmesterskap i trial, der spanjoler har dominert siden slutten av 80-tallet.